۱۳۹۰ بهمن ۱۱, سه‌شنبه

دلاویر

در نیم روز هفتم دسامبر 1787 مجلس ایالتی دلاویر با امضای سند استقلال؛ پایه کشور ایالات متحده امریکا را بنا نهاد و برای نخستین بار از موجودیت کشوری پرده برداشت که در سده‌های پیش رو به قدرت شماره یک جهان تبدیل می‌شد.

دلاویر که با شعار رسمی استقلال و آزادی و با لقب ایالت مرغ آبی شناخته می‌شود نخستین ایالتی است که اعلامیه استقلال را پذیرفته و آن را امضا نموده است. این سرزمین کوچک در ساحل شرقی ایالات متحده امریکا که نخستین بار کاشفان و تجار هلندی در قرن 16 میلادی پا به سرزمین آن نهادند امروزه 2490 مایل مربع (6452 کیلومترمربع) وسعت دارد و از لحاظ وسعت در میان پنجاه ایالت امریکا در رتبه چهل و نهم قرار گرفته است و جمعیتی در حدود 900 هزار نفر در آن سکونت دارند.
اسم ایالت دلاویر اقتباسی از اسم "بارون دلا وار" نجیب‌زاده انگلیسی و نخستین فرماندار ویرجینیا در دوران استعمار است که بسیاری به اشتباه آن را به ریشه‌ای فرانسوی نسبت می‌دهند.
ایالت دلاویر 96 مایل طول و دامنه‌ای متغیر از 9 تا 35 مایل عرض دارد در همسایگی اقیانوس اطلس در حالی آرام گرفته است که حداکثر ارتفاع در زمین‌های زیر پرچم این ایالت حداکثر به 137 متر در منطقه "ایبرایت ازیموت" می‌رسد. دلاویر در خشکی با 3 ایالت پنسلیوانیا، نیوجرسی و مریلند همسایه است و در فاصله کمی از پایتخت ایالات متحده امریکا شهر واشنگتن دی‌سی جا گرفته است.
اما نکته مهم در مرز شمال این ایالت با ایالت پنسیلوانیا نهفته است که بر اساس رای دادگاهی در شهر نیوکاسل در یک نیم دایره قوسی شکل به وسعت 12 مایل شکل گرفته است و تنها مرز دایره‌ای شکل در بین ایالت‌های امریکا شناخته می‌شود.
آب و هوای ایالت دلاویر معتدل اقیانوسی شناخته می‌شود و متأثر از آب و هوای منطقه غربی اقیانوس اطلس است. اما با توجه به این که این ایالت در محدوده میانی آب و هوای معتدل اقیانوسی و گرم قاره‌ای قرار دارد در منطقه جنوبی آن می‌توان زمستان‌هایی معتدل‌تر و در منطقه شمالی آن نیز بارش‌های برف و باران سنگین‌تر را انتظار داشت. این ایالت در سال‌های اخیر از ایالت‌های پیش‌رو در پاکسازی محیط زیست و حمایت از گروه‌های سبز بوده است وبخشی از مالیات ناشی از فروش عمده نفت به همین موضوع (حفظ و پاکسازی محیط زیست) اختصاص یافته است.
آن‌چه از پیشینه تاریخی دره دلاویر برمی‌آید این که منطقه در گذشته‌های دور مأمن دو قوم سرخپوست بومی بوده است که از اواسط قرن هفدهم تا اواسط قرن هجدهم یا از این منطقه نقل‌مکان کردند و یا این که در بخش‌هایی از جامعه مهاجر جا افتادند و پس از غسل تعمید در شکل‌گیری دلاویری‌های جدید نقش ایفا نمودند. اما نقطه عطف تاریخ این ایالت به جنگ‌های استقلال باز می‌گردد که هنگ "جوجه مرغ آبی" که سربازان این منطقه را تشکیل می‌داد درکنار سایر هنگ‌های ایالت‌های سیزده‌گانه توانستند از طریق خاک دلاویر و پس از نبرد پل «کوچ» به تسخیر شهر فیلادلفیا بیانجامد. دلاویر درنقش‌پذیری دوران پس از استعمار نیز نقش باز می‌کرد و اولین کلیسای بردگان آزاد شده پیش از الغای برده‌داری نیز در سال 1813 میلادی به وسیله "پیتر اسپنسر" در این ایالت بنا نهاده شد.
دلاویر از لحاظ میزان درآمد سرانه با رقمی در حدود 33199 دلار به ازای هر نفر در رتبه هفتم اقتصاد داخلی امریکا قرار دارد و سالانه با درآمدی در حدود 60 میلیارد دلار از لحاظ برابری تولید ناخالص ملی به کشوری مانند قطر که ازبزرگترین تولید کنندگان نفت خام و گاز در جهان است برابری می‌کند.
بخش عمده‌ای از این درآمد حاصل از ثبت شرکت‌ها در این ایالت است. دلاویر که از لحاظ حاشیه امن مالیاتی و بانکداری به سویس ایالات متحده شهرت دارد توانسته است با بهره‌گیری از قوانین کسب و کار پسند ثبت و حفاظت از اطلاعات شرکت‌ها، در حدود بیش از نیمی از شرکت‌های بزرگ امریکایی را ترغیب به ثبت در این ایالت کند. در حالی که بسیاری از این شرکت‌ها در سایر ایالت‌های امریکا فعال هستند. اما ثبت حقوقی آن‌ها در دلاویر صورت گرفته است.
ایالت دلاویر از سه منطقه نیوکاسل در شمال، ساسکس کانتی در مرکز و کنت در جنوب تشکیل شده است و از منظر تاریخی به خانه سنتی دموکرات‌ها در بیست سال گذشته شهرت یافته است تا آن‌جا که در انتخابات ریاست جمهوری سال 2008 بیش از 62درصد مردم این ایالت به برنامه‌های حزب دموکرات رأی داده‌اند.
مرکز این ایالت شهر «دوور» است که در منطقه کنت‌کانتی واقع شده است که سابقه تأسیس آن به سال 1663 بازمی‌گردد. این شهر با احتساب حومه آن در سال 2010 جمعیتی قریب 150هزار نفر را در خود جا داده است. اما بزرگ‌ترین شهر این ایالت در منطقه نیوکاسل در شمال ایالت، شهر «ویلمینگتن» است که با جمعیتی نیم‌میلیونی بیش از 50درصد جمعیت ساکن در این ایالت را در خود و حومه‌اش جا داده است. دلاویر در عرصه تحصیلی نیز از ایالت‌های پیشتاز امریکا محسوب می‌شود و جالب آن که عده معدود ایرانیانی که در این ایالت ساکن هستند نیز بیشتر درحوزه‌های دانشگاهی به فعالیت مشغول هستند.
ایرانیان در دلاویر از تشکیلات مشخصی برخوردار نیستند و تنها یک کمیته کوچک دانشجویان ایرانی تبار در دانشگاه ایالتی دلاویر از معدود سازمان‌های ایرانی تبار در این منطقه است که فعالیت‌های محدودی نیز در حدود مناسبات درون دانشگاهی در راستای معرفی فرهنگ ایرانی انجام می‌دهد. برخی تخمین‌ها حاکی از آن است که مجموع ایرانیان ساکن این ایالت کمتر از 300 نفر است که یکی از دلایل چشمگیر آن نزدیکی این منطقه به واشنگتن دی‌سی قلمداد می‌شود که مرکز حضور دومین کلونی بزرگ ایرانیان پس از جنوب کالیفرنیا است.
در شهرهای بزرگ و مهم این ایالت مغازه و یا رستوران ایرانی وجود ندارد اما برخی از فروشگاه‌ها و رستوران‌ها کباب ایرانی را در فهرست غذاهای خود دارند.

پایتخت تابستانی مردم
ساحل ریهوبث «Rchoboth Beach» واقع در منطقه ساسکس کانتی ایالت دلاویر بی‌شک یکی از اعجاب برانگیزترین سواحل دنیا محسوب می‌شود. این منطقه زیبای ساحلی که به پایتخت تابستانی مردم امریکا شهرت دارد یکی از دیدنی‌های ایالت دلاویر محسوب می‌شود. ساحلی زیبا که سابقه قدم زدن انسان بر شن‌ ماسه‌های ساحلی آن به 10هزار سال قبل از میلاد بازمی‌گردد. اما در شکل نوین آن از سال‌های پایانی قرن نوزدهم میلادی با اسمی که در اقتباس از کتاب مقدس و به معنای «مکان یا فضا برای همه» برای آن برگزیده شده است، مأمن گرم و رویایی حضور میلیون‌ها امریکایی علی‌الخصوص ساکنان شهرهای بزرگی مانند واشنگتن و نواحی همجوار آن برای تعطیلات پایان هفته در فصل‌های گرم تابستانی است. شاید علاوه بر طبیعت آرام و دوست‌داشتنی برنامه‌های تفریحی متنوع نیز در پدید آمدن این فضای دل‌چسب بی‌تأثیر نبوده است. برنامه‌هایی مانند جشنواره شکلات، فستیوال جاز، نمایشگاه دریای جادوگر و رژه ساحلی از دیدنی‌های ساحل ریهوبث در ایام مختلف سال هستند.

۱۳۹۰ دی ۲۷, سه‌شنبه

جورجیا



خرد، عدالت و توازن شعار رسمی چهارمین ایالتی است که در دوم ژانویه سال 1788 اعلامیه استقلال ایالات متحده امریکا را امضا کرد تا در پیدایش قدرتمندترین کشور جهان سهیم شود. این ایالت که از دیرباز با لقب امپراتوری جنوب شناخته می‌شود، ایالت جورجیا نام دارد.
اگر چه وجه تسمیه این ایالت به نام جرج دوم پادشاه انگلستان در قرن 17 میلادی باز می‌گردد، اما تاریخ آن همواره شاهد فراز و نشیب‌هایی بوده که با مبارزه مستعمره‌نشینان و کت قرمزهای انگلیسی پیوند خورده است.
جورجیا از ایالت‌های جنوب شرقی امریکا محسوب می‌شود و از لحاظ موقعیت زمانی با شهرهای نیویورک و واشنگتن دی‌سی در یک منطقه قرار دارد. چیزی حدود 3 ساعت جلوتر از لس‌آنجلس در کالیفرنیا. این ایالت با مساحت 524/59 مایل مربع (909/153کیلومتر مربع) در رتبه بیست‌وچهارم گستردگی و وسعت در بین 50 ایالت امریکا قرار دارد. اما توانسته است جمعیتی معادل 000/800/9 نفر را در خود به سکنی دعوت کند که آن را به جایگاه نهمین ایالت پرجمعیت امریکا ارتقاء داده است.
جورجیا از لحاظ آب وهوایی جزء مناطق معتدل طبقه‌بندی می‌شود و داشتن آب و هوای معتدل همجوار با اقیانوس اطلس از این پهنه وسیع یک موزه به معنای واقعی از حیات وحش شرق ایالات متحده امریکا آفریده است. موزه‌ای که در آن می‌توان به بیش از 250 گونه درخت سواحل شرقی اشاره کرد که در میان آن‌ها سرو قرمز شهرت جهانی یافته است. اما بیش از گیاهان وحشی شاید این درخت هلو باشد که در ایالت جورجیا باعث شهرت شده است. اما در این میان نمی‌توان فراموش کرد که جورجیا زیستگاه طبیعی گوزن دم‌سفید است که در کنار مرغ مقلد به عناصری از حیات وحش شرق امریکا بدل شده‌اند.
جورجیا از کلونی های مهم شهرنشینی در جنوب شرقی امریکا بشمار می‌رود و با تراکم جمعیتی بالاتر از 65 نفر در هر کیلومتر مربع مأمن شهرهای مهمی چون آتلانتا، ساوانا، کلمبوس، آگوستا و... است. اما در میان شهرهای مختلف این ایالت شهر آتلانتا که به نیویورک جنوب شهرت دارد چیز دیگری است. این شهر که در سال 1996 میزبان بازی‌های المپیک بوده است، با جمعیتی در حدود شش میلیون نفر بی‌شک مرکزی مهم در فعالیت‌های اقتصادی و اجتماعی جنوب شرق امریکا محسوب می‌شود. آتلانتا در حالی که خانه شبکه جهانی سی‌ان‌ان و شرکت هواپیمایی دلتا ایر لاینز است، از دیگر سو مأمن بسیاری از موزه‌ها و مراکز هنری نیز محسوب می‌شود. موزهایی مانند موزه عالی هنر، مرکز وودراف، موزه کودکان، باغ موزه گیاه‌شناسی آتلانتا و... نمونه‌هایی هستند که دیدن آن‌ها یکی از مهم‌ترین جاذبه‌های گردشگری آتلانتا محسوب می‌شود. این جاذبه‌ها تا آن اندازه معروف است که آتلانتا را به هفتمین مقصد گردشگران خارجی که وارد امریکا می‌شوند تبدیل کرده است.
سه جشنواره سینمایی یعنی فستیوال فیلم مستقل آتلانتا، فستیوال فیلم همجنسگرایان و نیز فستیوال فیلم های زیر زمینی نیز نام این شهر را به گونه ای متفاوت در سینمای جهان مطرح کرده است.
آتلانتا خانه نزدیک به 25 تا 30 هزار ایرانی است که بزرگترین جامعه ایرانی- امریکایی جورجیا را تشکیل می‌دهد. در سایر مناطق این ایالت کمتر از 7000 ایرانی دیگر زندگی می‌کنند که جمع کل ایرانی‌تباران ساکن ایالت جورجیا را به حدود 35 تا 37هزار تن می‌رساند.
قدیمی‌ترین تشکل ایرانیان در جورجیا، کانون ایرانیان آتلانتا است که سابقه‌ای چند ده ساله دارد و نیز انتشار مجله پردیس که به صورت ماهانه برای جامعه ایرانی مقیم جورجیا منتشر می‌شود، توانسته است به همبستگی بیشتر این جامعه کمک کند. در شهر آتلانتا ایرانیان چهار فروشگاه ویژه دارند که شهرزاد مارکت در میان آن‌ها قدیمی‌ترین است و به گفته‌ آقای احمد شیرزادی، ایرانی مقیم آتلانتا به مرکز اطلاعات ایرانیان در این منطقه تبدیل شده است.
مجله ایرانشهر علاوه بر شهرزاد مارکت در منطقه آتلانتا در فروشگاه گلوبال نیز که از دیگر مراکز فروش مهم ایرانی محسوب می‌شود، نمایندگی فروش دارد. در سراسر شهر آتلانتا شما می‌توانید 6 رستوران ایرانی هم پیدا کنید که علاوه بر مشتریان ایرانی‌تبار در معرفی ذائقه ایرانی به دیگر اقوام و ملیت‌های ساکن در آتلانتا نقش پررنگی بازی می‌کنند.
ایرانیان ساکن در جورجیا از طبقه مرفه جامعه محسوب می‌شوند و از نرخ رشد اقتصادی مطلوبی برخوردارند. علی‌الرغم آن که ریل استیت بیزنیس شماره یک ایرانیان در این منطقه بوده است اما با این حال و با توجه به سقوط اقتصادی سال 2008 خوشبختانه جامعه ایرانی توانسته است پتانسیل اقتصادی خود را حفظ نماید. ایرانیان مقیم آتلانتا از سطح سواد نسبی بالاتر از لیسانس برخوردار هستند و در حال حاضر علاوه بر 60 دانشجوی ایرانی مشغول به تحصیل در دانشگاه جورجیا تک در حدود 10 استاد ایرانی‌الاصل نیز در این دانشگاه معتبر فنی، مهندسی مشغول به تدریس هستند.
ایرانیان مقیم آتلانتا با برگزاری مرتب دو رویداد بازارچه نوروزی و مراسم سنتی سیزده‌بدر علاوه بر خود، میزبان ایرانیانی هستند که حتی از ایالت‌هایی چون تنسی و فلوریدا در این مراسم شرکت می‌کنند.

یادمان ملی تاریخی دکتر مارتین لوترکینگ
اگر به آتلانتا سفر کرده‌اید، فراموش نکنید، این شهر زادگاه مردی است که برابری نژادی را به امریکای امروز هدیه داده است. مردی که با سخنرانی معروف خود تحت عنوان «من رویایی دارم» دنیا را دیگرگون کرد. بله یادمان ملی تاریخی دکتر مارتین لوترکینگ درست در قلب آتلانتا و در محله سویت‌آبرن قرار دارد که از معماری قرن 19 و اوایل قرن 20 برخوردار است. این منطقه که از بافت واقعی شهر برگزیده شده است و با توجه به سابقه تاریخی آن سعی در نگهداری آن می شود در تاریخ 10 اکتبر 1980 رسماً افتتاح شده است. این مجموعه ملی تاریخی شامل خانه دوران کودکی، چندین بنای دیگر و البته کلیسای معروف باپتیست است که در قالب یک مجموعه دارای ارزش تاریخی و به احترام مارتین لوتر کینگ به مرور تاریخ جنبش حقوق مدنی امریکا می‌پردازد.
این یادمان با ارزش و افتخار آفرین در آدرس زیر واقع است:
450 Auburn Ave, NE, Atlanta GA 30312