۱۳۹۱ تیر ۱۴, چهارشنبه

کانزاس

هفتادوچهار سال پس از نگارش اعلامیه استقلال ایالات متحده امریکا، اهالی کانزاس سی‌وچهارمین ایالتی شدند که در تاریخ 29 ژانویه 1861 با پیوستن به سرزمین پرچم پرستاره راه را برای پیدایش کشوری باز کردند که فردای جهان را ترسیم می‌کرد.

کانزاس که از لحاظ مساحت با 82.277 مایل مربع (213.096 کیلومتر مربع) پانزدهمین ایالت پهناور ایالات متحده امریکا است، نام خود را از ساکن کهنش و اقوام سرخپوست محلی وام گرفته است. اقوامی که به مردمان بادهای جنوبی معروف بودند و شاید برای بیشتر از یک هزار سال در پهنه دره رودخانه کانزا زیسته بودند و در مراتع وسیع این ایالت با زندگی نیمه عشایری و شکار از گله‌های بزرگ گاومیش‌های امریکایی زندگی می‌کردند.
اما این روزها ایالت کانزاس به قلب کشاورزی ایالات متحده امریکا تبدیل شده است و در حالی که به ایالت گل آفتاب‌گردان شهرت دارد اما بی‌هیچ تردیدی انبار گندم کشور امریکا محسوب می‌شود و بر اساس صنعت متکی به کشاورزی تولید ناخالص داخلی‌اش را تا حدود 123 میلیارد دلار در سال بالا برده است. درآمدی معادل درآمد کشور کویت، اما به جای اتکا به نفت، این ایالت به کشاورزی بر پایه تولید گندم اتکا دارد.
اگر چه سابقه تمدن انسان به دوره بیش از سه‌هزار سال در این منطقه باز می‌گردد اما پیدایش تاریخ جدید این ناحیه به سال 1541 میلادی باز می‌گردد. زمانی که "فرانسیسکو واسکاز دِکرانادو" دشت‌های وسیع کانزاس را در امتداد سفر خود برای گسترش قلمرو مستعمراتی اسپانیا به سمت غرب کشف کرد.
از آن زمان تا پیوستن کانزاس به ایالات متحده امریکا، دوران پرخشونت و سختی بر این منطقه تحمیل شده است. چندین جنگ و بارها دست به دست شدن این سرزمین بین جنگجویان میسوری، جمهوری تگزاس، وقایع جنگ امریکا و مکزیک در آغاز قرن نوزدهم و در نهایت پیوستن آن به اتحادیه، نمونه‌ای از گذر تاریخ پرفراز و نشیب دشت‌های مردمان بادهای جنوبی قلمداد می‌شود.
ایالت کانزاس به 105 کانتی (بخش) با حدود 628 شهر تقسیم شده است که نظام اداری و زمینه سکونت نزدیک به دو میلیون و هشصد ‌هزار امریکایی را فراهم آورده است و در حالی که اصولاً به عنوان یک ایالت مرکزی امریکا از آب و هوای قاره‌ای برخوردار است. در گرم‌ترین روز سال در میانه ماه جولای تا 93 درجه فارنهایت و در سردترین روز سال در پایان ژانویه به 16 درجه ثبت دما در این ایالت می‌توان اشاره کرد. همین شرایط آب و هوایی است که یک سرزمین چهارفصل و کاملاً مناسب برای کشاورزی طبیعی را در این ایالت پدید می‌آورد تا آن‌جا که گندم، سویا، پنبه، ذرت، دانه‌های روغنی و غلات اصلی‌ترین تولیدات کشاورزی این سرزمین را تأمین می‌کند. اما کانزاسی‌ها فقط به زمین‌های کشاورزی خود بسنده نکرده‌اند و در صنایع حمل و نقل، هواپیماسازی، پردازش و تولید محصولات غذایی، چاپ و نشر، تولیدات شیمیایی و پالایشگاهی ساخت ماشین‌آلات صنعتی و حتی صنعت نفت و اکتشافات معدنی هم با دیگر ایالت‌های امریکا در حال رقابت هستند. این گستره وسیع فعالیت‌های اقتصادی و زیربنایی است که نرخ بیکاری را در بحرانی‌ترین شرایط در این ایالت یک رقمی (در حدود 2/7درصد) نگاه داشته است. بد نیست یادآوری کنیم که ایالت کانزاس هشتمین تولید کننده نفت و گاز در میان ایالت‌های پنجاه گانه امریکا محسوب می‌شود.
کانزاسی‌ها پس از اهالی کالیفرنیا دومین شبکه منسجم جاده‌ای را در امریکا دارند که از تلاقی دو شاهراه بین ایالتی 35 و 70 و گسترش جاده‌ها و بزرگراه‌های متعدد ایالتی پدید آمده است. شاید یکی از اصلی‌ترین دلایل آن پراکندگی وسیع مناطق شهری در این ایالت است.
مرکز ایالت کانزاس شهر "توپیکا" با جمعیتی معادل 100هزار نفر در شمال شرق این ایالت واقع شده است. بزرگ‌ترین شهر این ایالت نیز "ویچیتا" نام دارد که بیش از نیم‌میلیون نفر را در خود جای داده است. ویچیتا در جنوب کانزاس واقع شده است و ارتفاع متوسط آن به کمتر از 400 متر از سطح دریاهای آزاد می‌رسد. این شهر که به پایتخت هوایی جهان شهرت دارد. میزبان پیشگامان صنعت هوانوردی مدرن در قرن بیستم بوده است کسانی که پایه‌های شرکت های مهم و بزرگ حمل و نقل هوایی را در این ایالت بنا نهاده‌اند.
ایرانیان نیز در امروز ایالت کانزاس سهم دارند و در این سرزمین زندگی می‌کنند. بنا به تخمین‌ها نزدیک به 4 تا 5 هزار ایرانی در سراسر ایالت کانزاس حضور دارند. اما اصلی‌ترین محل تمرکز و تجمع ایرانیان در شرقی‌ترین نقطه این ایالت و در نزدیکی مرز ایالت میسوری در کانتی کانزاس سیتی است. شهری دومیلیون نفری که نیمی از آن در کانزاس و نیم دیگر آن در ایالت مجاور (میسوری) واقع شده است. شهر اورلند پارک در این منطقه که امروزه خانه نزدیک به 2هزار ایرانی تبار است یکی از ده شهر برگزیده ایالات متحده امریکا محسوب می شود که پس از شهر هایی مانند بورلی هیلز و... جزو شیک ترین، مجهز ترین و قانونمند ترین مناطق مسکونی سراسر امریکا شناخته می شود. اورلندی ها از اینکه شهر آنها لقب قلب آمریکا را با خود یدک می کشد به خود می بالند. در این منطقه،دو رستوران ایرانی کاسپین و KC گریل و کباب خودنمایی می‌کند. اما شاید تهران مارکت تنها فروشگاه ایرانی این شهر را بتوان به محل تجمع و مهم‌ترین مرکز ایرانیان در کانزاس دانست. تهران مارکت که به همت آقای "رضا ارشادی" در این شهر اداره می‌شود، یکی از فروشگاه‌های ایرانی در نیمه شرقی امریکا محسوب می‌شود که در آن می‌توان همه آن‌چه شما برای زندگی به سبک ایرانی نیاز دارید را به راحتی پیدا کرد.
اگرچه به گفته "رضا ارشادی" مدیر تهران مارکت، اکثریت جامعه ایرانی مقیم کانزاس را ایرانیان تحصیل کرده، پزشکان، تجار و کارمندان عالی‌رتبه شرکت‌های خصوصی کوچک و بزرگ تشکیل می‌دهند، در طی سال‌های گذشته هیچ‌گونه نهاد اجتماعی فراگیری در این جامعه شکل پیدا نکرده است. با این حال مراسم‌هایی مانند سیزده‌بدر که جنبه ملی و تاریخی دارند به همت ایرانیان و از طریق هماهنگی و اطلاع‌رسانی تهران مارکت که محل حضور اکثر ایرانیان در طول هفته و ماه است در این منطقه برگزار می‌شود.
آلبوم عکس

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر