ششمین ایالت کشور تازه تاسیس آمریکا در ششم فوریه 1788 کمتر از دو ماه بعد از اولین ایالت با پذیرش اعلامیه استقلال بخشی از سرزمینی شد که برای سالیان طولانی به سرزمین پرچم پرستاره شهرت یافت.
ایالت ماساچوست اگر چه از لحاظ وسعت با حدود 555/10 مایل مربع (کمی بیش از 27 هزار کیلومتر مربع) در رتبه چهل و چهارم جدول پهناوری ایالتهای پنجاهگانه آمریکا قرار میگیرد، اما با جمعیتی بیش از شش و نیم میلیون نفر که عموماً نیز ساکن در شهرهای بزرگ این ایالت هستند، رتبه چهاردهم جدول جمعیت را در میان ایالتهای این کشور به خود اختصاص داده است.
اگر چه نام این ایالت از مضمونی در زبان سرخپوستان ساکن در این منطقه به معنی جایی نزدیک به کوهستانی کوچک برآمده است، اما ماساچوست را آمریکاییهای امروز به ایالت خلیج میشناسند، یعنی که از تجانس مناطق ساحلی این ایالت با چند خلیج کوچک بزرگ در حاشیه ساحلی اقیانوس اطلس، از جمله خلیج ماساچوست، خلیج کاپیکاد و خلیج بازاد، پدید آمده است. این نزدیکی به اقیانوس در آب و هوای ایالت نیز تاثیر بهسزایی داشته است و موجب پدید آمدن آب و هوایی متاثر از جریانات اقیانوسی شده است. که زمستانهای سرد و تابستانهای معتدل را فراهم آورده است. میزان مطلوب بارش و وجود رودخانههای پر آب و دریاچههای کوچک و بزرگ متعدد، خاک این ایالت را به یکی از سرسبزترین مناطق شمال شرق ایالت متحده آمریکا تبدیل کرده است که علاوه بر زمینه گسترش حیات انسانی به تنوع گونههای وحش در قالب پارکهای ملی و مناطق حفاظت شده انجامیده است. از سوی دیگر از آنجا که ماساچوست در امتداد مسیر پرندگان مهاجر قرار دارد که همه ساله از شمال به جنوب در فصل سرما و بالعکس در فصل گرم مهاجرت میکنند توانسته است، با توجه به گستره غنی آبزیان آب شیرین و زمینه مناسب تغذیه به این پرندگان پناه دهد.
با این حال حیاتوحش طبیعی و بومی منطقه را میتوان در مناطق حفاظت شدهای چون پارک ملی بلوهیلز، پارک ایالتی و امپاتاک و ... از نزدیک دید. آبهای ساحلی این ایالت هم خانهی دوگونه ویژه در خط انقراض عظیمجثهگان دریایی یعنی، نهنگ اقیانوساطلس و نهنگهای کوهاندار است.
اگر چه سابقه زیست بومیان منطقه از پیشینه کهنی برخوردار است، اما در طول سالهای 1617 تا 1619 با ورود اروپائیان به این منطقه و برقراری نخستین تماسها بین آنها و بومیان، سالهای تاریخ جدید آغاز میشود.
ماساچوست برای بیش از 150 سال از سال 1620 تا 1780 دوران استعماری را سپری میکند و در خلال جنگهای استقلال از ایالات تاثیرگذار در پایهریزی کشور آمریکا میشود.
از همان سالها تا به امروز ماساچوست به اعتبار دانشگاههای معتبری که خاک این ایالت فعال بودهاند شناخته شده است، دانشگاههایی چون هاروارد، تافتز، برندایس، برستون، نورث ایسترن، دانشگاه ایالتی ماساچوست و انیستیتوی تکنولوژی ماساچوست که در جامعه علمی آمریکا به (MIT) شهرت دارد.
این ترکیب دانشگاهی و استقرار آن در شهرهای مهمی چون بوستون (بزرگترین شهر و مرکز این ایالت)، کمبریج، چلسی، فرانکلین، وستفیلد و ... موجب شده است تا از جمعیت شش و نیم میلیونی این ایالت اکثریت نزدیک به کل در کلونیهای شهری زندگی کنند، این تمرکز جمعیت در محدوده کلانشهر بوستن تا آن حد است که نزدیک به دو سوم جمعیت کل ایالت را در حدود جغرافیایی خود ساکن کرده است.
بوستن از شهرهای قدیمی آمریکا محسوب میشود و سابقه تاسیس آن به دوران استعماری در سال 1630 باز میگردد. این شهر که در افکار عمومی به آتن آمریکا شهرت دارد به عنوان معتبرترین مرکز علمی و دانشگاهی شرق ایالات متحده آمریکا شناخته میشود و همانطور که پیش از این ذکر شد خانه نزدیک به 5/4 میلیون آمریکایی است. بوستون با شهرهای کیوتو در ژاپن، استراسبورگ در فرانسه، بارسلونا در اسپانیا، ملبورن در استرالیا و حیفا در اسرائیل پیمان خواهر خواندگی دارد.
اقتصاد ایالت ماساچوست که اصولاً بر اقتصاد شهر بوستون استوار است در مقیاس جهانی با رقمی بالغ بر 350 میلیارد دلار در سال براساس آخرین آمار قبل از رکود اقتصادی سال 2008 مهمتر از کشوری مانند اتریش در قلب اروپا ارزیابی شده است. اما میانگین درآمد سالانه خانوادههای این ایالت در حدود 500/65 دلار در سال تخمینزده میشود که در نوع خود ساکنین این ایالت را در زمره ساکنین ده ایالت ثروتمند آمریکا قرار میدهد.
اقتصاد ایالت ماساچوست با این حال در سالهای اخیر از افت ناشی از رکود اقتصادی 2008 رنج برده است و از آنجا که اساس این اقتصاد بر صنایع خدماتی، بانکداری، شرکتهای چند ملیتی و صنایع آموزشی استوار بوده است، بحران اقتصادی آمریکا آن را تا مرز ورشکستگی پیش برد.
در سالهای اخیر با رونق برخی صنایع و بهبود نسبی رشد اقتصادی ماساچوست نیز توانسته است برای بازگشت به روزهای اوج خود را آماده سازد.
ساکنین این ایالت را به صورت اکثریت سفیدپوستان غیر اسپانیش با حدود 84 درصد تشکیل میدهند، اما حضور 8/7 درصدی سیاهپوستان، 6/5 درصدی آسیایی تبارها در ترکیب جمعیتی این ایالت به چشم میآید.
ایرانیان نیز در این ایالت خصوصاً در شهر بوستون حضور چشمگیری دارند. علاوه بر قریب بر 230 دانشجوی ایرانیتبار که دانشگاههای مختلف این ایالت به تحصیل مشغول هستند و نیز استادان ایرانی تبار این دانشگاهها، جامعه ایرانی در ساختار اجتماعی و خدماتی شهر بوستون نیز حضور دارد، تشکلهایی مانند جامعه ایرانیان بوستون، گروه مطالعات ایرانی در دانشگاه MIT جامعه ایرانی- اسلامی شرق آمریکا و... از فعالترین گروههای اجتماعی ایرانی در این منطقه محسوب میشوند.
جالب است بدانید که تنی چند از مقامات امروز ایران (جمهوری اسلامی) دانش آموخته دانشگاههای همین ایالت هستند که در دولتهای قبلی و حال حاضر ایران تا مقام وزارت و معاونت رئیسجمهور نیز رسیدهاند. گفته میشود در قبل از انقلاب 1979 این گروه دانشجویان ایرانی در شهر بوستون با تشکیل سازمانی با عنوان انجمن اسلامی دانشجویان به بدنه فعالی برای فعالیتهای علیه نظام پادشاهی در ایران تبدیل شده بودند.