شايد در ميان ايالتهاي مختلف كشور ايالات متحده آمريكا به ندرت سرزميني بتوانيد پيدا كنيد كه تاكنون 6 پرچم مختلف بر فراز آن به اهتزاز درآمده باشد. پرچم اسپانيا، فرانسه، مكزيك، پرچم جمهوري تگزاس، پرچم كنفدراسيون ايالات جنوب و در نهايت پرچم پرستاره ايالات متحده آمريكا.
تگزاس را به ايالت تكستاره ميشناسند. چرا كه يك ستاره بزرگ و سفيد روي پرچم سهرنگ اين ايالت ميدرخشد. همان ستارهاي كه در ميان مهر ايالت تگزاس نيز خودنمايي ميكند. ستارهاي كه سالهاي سال بر سينه مارشالها و كلانترها بوده است. اگر چه نام ايالت تگزاس كه به حقيقت «تك ساس» تلفظ ميشود، برگرفته از نامهاي سرخ پوستي قبيله كادو است و معناي «دوست» ميدهد، اما در باور عامه تگزاس با شش لولبندان و هفتتير كشان وسترن نقش بسته است، تصويري كه خيلي دوستانه نيست .
اما امروز اين سرزمين در مقام دومين ايالت آمريكا چه از لحاظ جمعيت (21میلیون نفر) و چه از لحاظ وسعت (695619 كيلومتر مربع) يكي از پرافتخارترين ايالتهاي جنوبي آمريكا محسوب ميشود. ايالتي كه با داشتن توليد ناخالص داخلي 1300000 ميليارد دلاري از لحاظ اقتصادي هم رتبه كشور روسيه قلمداد شده و اگر يك كشور مستقل ميبود در جايگاه دوازدهم اقتصاد جهان جا خوش مينمود. تگزاس كه اهم اقتصاد خود را بر مبناي فنآوري اطلاعات، صنايع نفت و گاز، كشاورزي و صنعت حمل و نقل استوار ساخته است، در حال حاضر و در كوران بحران اقتصادي همچنان از رشد اقتصادي مناسبي برخوردار است و جزء 5 ايالت برتر امريكا در عبور از بحران اقتصادي قلمداد ميشود.
اين ايالت خانه شش شركت تراز اول اقتصاد جهان از جمله "اگزان موبيل"، "هاليبرتون"، "اي تي اند تي" و "دل كامپيوترز" است كه در رشد جهاني صنعت تگزاس نقش به سزايي دارند.
تكزاسيها از جوانترين كلونيهاي جمعيتي در ايالات متحده آمريكا محسوب ميشوند و با داشتن ميانگين سني 33 سال در رتبه سوم پس از كاليفرنيا و فلوريدا قرار دارند. ضريب شهرنشيني در اين ايالت 60درصد است و در حدود يك دوم جمعيت اين ايالت در سه شهر بزرگ هيوستون، دالاس، فورت وورث و سن آنتونيو ساكن هستند. شهر هيوستون هم كه از مهمترين قطبهاي اقتصادي اين ايالت محسوب ميشود به عنوان چهارمين شهر بزرگ ايالت متحده آمريكا در نزديكي خليج مكزيك آرميده است.
اگر چه تگزاس 29 دسامبر 1845 به عنوان بيست هشتمين ايالت به صورت رسمي به ايالات متحده آمريكا پيوسته است اما مسير تاريخي كه اين سرزمين تا پيوستن به اتحاديه ايالات متحده آمريكا سپري كرده است به پديد آمدن فرهنگ شهرنشيني در اين سرزمين وسيع كه تا كمتر از 200 سال پيش بخشي از خاك كشور مكزيك محسوب ميشد، نقش تعيين كنندهاي دارد. نقشي كه در پيدايش كلونيهاي بزرگ جمعيتي مانند دالاس- فورت وورث بسيار موثر بوده است. دالاس كه يكي از وسيعترين شهرهاي مناطق شهرنشيني در جهان محسوب ميشود به دليل بهرهگيري از آب و هواي مناسب و گرم با نزديك به هفت ميليون جمعيت از جايگاه ممتازي در تگزاس برخوردار است. دالاس - فورت وورث در حقيقت پهنه وسيعي از مناطق شهري مختلف همانند دالاس، فورت وورث، آرلينگتون، پلانو، گارلند، ارونيگ، ريچاردسون، دنتون و ... است كه يكي از بزرگترين جمعيتهاي ايرانيان مقيم آمريكا را نيز در خود جاي داده است.
بر اساس برآوردهاي نظري از حدود 65 هزار ايراني ساكن در ايالت تگزاس نزديك به 35 تا 40 هزار نفر از ايشان ساكن منطقه كلان شهر دالاس - فورت وورث هستند. اين هموطنان ايراني كه از اقشار، اقوام و مذاهب گوناگون زير عنوان ايرانيان دالاس گرد هم جمع شدهاند، از ميانگين تحصيلي ليسانس و بالاتر برخوردار هستند و ضريب نفوذ تحصيلات علمي در آنها بالا بوده و از تخصصهاي مكمل نيز در اكثر موارد برخوردار هستند.
با آنكه ايرانيان تگزاس در رشتههاي مختلف از جمله بيزينسهاي محلي تا تجارتهاي مهم كشوري فعال هستند، اما نمايي كلي از آنان توجه اين گروه را به رشد و پيشرفت علمي عليالخصوص در رشته پزشكي نشان ميدهد. كه در تلفيق عيني از سنت شرقي و پيشرفت غربي توانسته است جايگاهي قابل توجه را در اختيار اين جامعه قرار دهد. ايرانيان در طول مدت 45 ساله حضور خود در ايالت تگزاس توانستهاند با گسترش نماد ها و ويترينهاي فرهنگ خود اعم از كانونهاي فرهنگي، فروشگاه ها و رستورانهاي ايراني و تشكلهاي علمي و سياسي، در معرفي هر چه صحيحتر سرزمين مادريمان ايران به جامعه امريكايي نقش فعالي ايفا كنند.
در شهر دالاس سه مركز عمده فرهنگي يعني: انجمن بختياريها، كانون فرهنگيان دالاس و فرهنگسراي ايرانيان در اين زمينه بيش از ساير گروهها فعال هستند و از مناسبتهاي ملي همانند نوروز، سيزدهبدر، جشن مهرگان، شب يلدا و ... فرصتي براي گردهمايي ايرانيان و توسعه روابط اجتماعي ايشان ميآفرينند.
در دالاس هفتهنامه شهروند كه مدتي است به صورت دو هفته نامه منتشر ميشود، يكي از جديترين نشريات فارسي زبانان چاپ ايالات متحده محسوب ميشود كه در اطلاع رساني و آگاهي بخشي به جامعه ايراني مقيم تگزاس نقش پررنگي ايفا ميكند. در كنار شهروند نشريات محلي ديگري نيز منتشر ميشود كه نشان از توجه ايرانيان به مسائل فرهنگي و استقبال ايشان از چنين اموري است.
تگزاس مامن بسياري از نامآوران است. در جامعه آمريكايي كساني چون دوايت آيزنهاور، راس پروت، دن رادر، ايتن هاك، هيلاري داف، جسيكا سيمپسون و ... اهل تگزاس هستند و در جامعه ايراني نيز نامآوراني چون انوشه انصاري، شان ديوري و ساناز الستي از اهالي امروز تگزاس به شمار می آیند. شهر سن آنتونيو
اگر بخواهيم فهرستي از قطبهاي گردشگري آمريكا را برشماريم بيشك اسم شهر سن آنتونيو در قلب ايالت تگزاس در رديف ده عنوان نخست اين فهرست محسوب ميشود. شهري كه به خاطر داشتن آب و هواي مطبوع و صنعت پيشرفته گردشگري هر ساله ميزبان بيش از 20 ميليون توريست از سراسر امريكا و جهان است.
بناي اين شهر به سال 1718 باز ميگردد و گفته ميشود كه پدر "آنتونيو اليوارز" از مسيونرهاي اسپانيايي باني و موسس اين شهر بوده است. اما آنچه اين شهر را از ديگر مناطق تگزاس متمايز ميكند اين است كه سن آنتونيو قلب تاريخي ايالت محسوب ميشود. جايي كه نبرد سرنوشت ساز "آلامو" بين قواي مكزيكي به رهبري ژنرال "سانتاآنا" و ارتش تگزاس در سال 1836 در آن روي داد و منجر به وقوع يكي از درامهاي تاريخ ايالات متحده شد. درامي كه در آن شجاعت و ايمان به هم ميآميزد تا حماسهاي ملي را براي مردم ايالات متحده آمريكا بنا كند.
شهر سن آنتونيو به خاطر وجود رودخانه «ريور واك» به ونيز آمريكا شهرت يافته است. همين اسم كافي است تا شما تمثيلي كلي از اين شهر را در ذهن خود بيافريند. كافي است اضافه كنيم كه موزه هنر مك في، تالار مجستيك، كليساي سن فرناندو، قلعه آلامو، تالار لايف، بوستان گياهشناسي و سيورد از ديگر جاذبههاي ديدني شهر سن آنتونيو محسوب ميشوند.
سلام به هموطنان عزیزم در آنسوی مرزها
پاسخحذفسوالی داشتم اگه کسی میتونهواقعا کمک کنه. بنده می خواهم برای ادامه تحصیل در مقطع دکتری در رشته مالس یا حسابداری وارد ایالت متحده شوم . البته اول می خواهم به عنوان دانشجوی زبان وارد هیستون شوم. ولی مشکل کار و تحصیل درآمد دارم . خواهش میکنم اگه کسی میتونه در این باره کمکم کنه دریغ نکنه. ممنون میشم با ایمیل mogtaba234@gmail.com با بنده در تماس باشید. سپاسگزارتون مجتبی شهریاری