سیزدهمین عضو اتحادیه استقلال امریکا، امروز کوچکترین ایالت این سرزمین پهناور قلمداد میشود. ایالتی که علیالرغم کوچکی وسعت آن به ایالت اقیانوس شهرت یافته است. شاید به این دلیل که شعار این ایالت فقط یک کلمه است. یک کلمه با معنایی به وسعت همه آینده: «امید».
تاریخ تأسیس این ایالت به 29 می 1290 میلادی بازمیگردد که به عنوان بخشی از نیوانگلند در جریان انقلاب امریکا به دوران استعمار خاتمه داده و رسماً عضوی از جمهوری فدرال ایالات متحده امریکا میگردد. رودآیلند در حقیقت نامی برگرفته از ظاهر این سرزمین است که به چشم کاشفان هلندی همانند جزیرهای سرخ رنگ بوده است و در حقیقت عنوان «رود آیلند و مزارع پراویدنس» عنوانی است که این ایالت محلی به آن شناخته می شود.
همه وسعت این ایالت تنها 1214 مایل مربع (برابر با 3140 کیلومترمربع است) یعنی به سادگی و در یک جاده مستقیم میتوان از این سو تا آن سوی ایالت را در کمتر از 30 دقیقه طی کرد. این ایالت از شرق به غرب فقط 37 مایل و از شمال به جنوب فقط 48 مایل پهنا دارد.
اما با توجه به وسعت اندک آن جمعیت قابل ملاحظهای معادل یک میلیون و پنجاه هزار نفری ساکن در این ایالت تراکم بالایی را برای آن به همراه آورده است. 1006 نفر در مایل مربع که رتبه دوم تراکم جمعیت در امریکا محسوب میشود. متوسط درآمد اهالی رودآیلند نیز با رقم 54 هزار و 619 دلار در رتبه شانزدهم جدول میانگین درآمدهای ایالات متحده امریکا قرار دارد و به شکوفایی اقتصادی این ایالت کمک شایانی میکند. تا آنجا که درآمد ناخالص داخلی این ایالت را به نزدیک 50 میلیارد دلار در سال میرساند. رقمی مشابه به درآمد کشور اسلوانی در قلب اروپای شرقی.
رودآیلند از معدود ایالتهای امریکا محسوب میشود که در آن خانه رسمی فرماندار ایالتی وجود ندارد و از اینرو نظام مردمیتری را در اداره ایالت تجربه کرده است. با این که شهر پراویدنس مرکز و بزرگترین شهر این ایالت محسوب میشود اما در حقیقت کوچکی ایالت باعث شده تا به گونهای این منطقه را شهر ایالت مزارع پراویدنس بنامند. این شهر که به کندوی صنعت شهرت دارد مرکز اداری و اقتصادی شرکتهای بسیاری محسوب میشود که با دفاتر شکیل رود آیلند را در ساحل شرقی ایالات متحده امریکا به نمونه استثنایی از رشد اقتصادی تبدیل کرده اند. ذکر این نکته ضروری است که دانشگاه معتبر براون نیز در همین شهر واقع است. این دانشگاه با پشتوانه مالی 3 میلیارد دلاری و هیئت علمی 2900 نفری یکی از موفقترین نهادهای آموزشی عالی در شرق امریکا قلمداد میشود. بد نیست بدانید، لیلا پهلوی از اعضای خانواده سابق سلطنتی ایران هم از ایرانیانی است که از این دانشگاه فارغالتحصیل شده است.
ایرانیان زیادی در این ایالت زندگی نمیکنند اما حضور جمعیت ایرانیان در شهرهای مختلف این ایالت قابل ردیابی است. علاوه شهر پراویدنس که به واسطه حضور دانشگاه براون خانه برخی از اساتید، محققان و دانشجویان این دانشگاه است، در شهرهای کوچک دیگری چون، بریستول، میدلتون و ریچموند نیز گروههای ساکن 100 تا 150 نفری ایرانی به چشم میخورد. ایرانیان این منطقه را اصولاً میتوان از دو گروه مهاجران قدیمیتر که سالهاست در امریکا اسکان دارند و گروه دوم دانشجویانی که برای ادامه تحصیل از سایر ایالتها به رود آیلند میآیند تقسیمبندی کرد. یکی دو رستوران ایرانی - مدیترانهای و دو فروشگاه خواربار فروشی که عربی - ایرانی هستند مجموعهای از داشتههای ایرانیان در این ایالت محسوب میشود. سهمی که در مقایسه با نقش سازنده اهالی خاورمیانه در این ایالت اندک به نظر میرسد. اما با این حال ایرانیانی که در رود آیلند اسکان دارند از طبقه با سواد و تحصیلکرده اجتماعی محسوب می شوند و روند حضور دانشگاهی ایشان از مهمترین شاخصه های شناخت اجتماعی ایرانیان در رود آیلند به شمار می رود.
در این ایالت علاوه بر ایرانیان، گروه های کوچک دیگری از دیگر اقوام خاور میانه زندگی می کنند که هر کدام به نوبه خود کمک شایانی به پیشرفت فرهنگ چند ملیتی حاکم بر فضای اجتماعی این ایالت کرده اند.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر