۱۳۹۱ فروردین ۲۲, سه‌شنبه

فلوریدا

سوم مارچ 1845 روزی تاریخی در تاریخ ایالات متحده امریکا محسوب می‌شود. روزی که آفتابی‌ترین سرزمین جنوبی به عنوان بیست‌وهفتمین ایالت از مجموعه ایالات متحده امریکا زیر پرچم پرستاره این کشور قرار گرفت. ایالتی که شعار رسمی‌اش روی همه اسکناس‌های دلار نقش بسته است: «In God We Trust»


اگر بخواهیم معادلی برای کلمه فلوریدا در زبان فارسی پیدا کنیم بی‌شک هیچ واژه‌ای مانند «گلستان» نمی‌تواند، این نقش را بازی کند. این اسم را در حقیقت در قرن شانزدهم کاشف اسپانیایی زبان این سرزمین که مانند شبه‌جزیزه در دل محل همرسی خلیج مکزیک و اقیانوس اطلس آرمیده است به آن اعطا کرد. برخی نیز معتقدند از آن‌جایی که کاشفان اسپانیایی در ایام عید پاک به این سرزمین پا نهادند به آن لقب جایگاه گل‌های عید پاک (فلوریدا) را داده‌اند.
به هر روی از صبح عید پاک 1513 میلادی که "خوّان دِ لئون" پا به این سرزمین گذاشت تا به امروز، فلوریدا وارث یکی از غنی‌ترین میراث‌های زندگی بشری در قاره نو محسوب می‌شود. میراثی که از تلفیق باورها، اعتقادات، سلیقه‌ها و حتی آشپزی، بومیان امریکا، ملل افریقایی‌تبار، مهاجران اسپانیولی و امریکاییان اروپایی‌تبار تشکیل شده است.
این ایالت 65755 مایل مربع (170304 کیلومتر مربع) از لحاظ مساحت در رتبه 22 جدول پهناوری میان ایالت‌های پنجاه گانه امریکا جا خوش کرده است. اما با جمعیتی بیش از 14میلیون نفر، رتبه چهارمین ایالت پرجمعیت امریکا را به خود اختصاص داده است. یکی از عمد‌ه‌ترین دلایل این نرخ بالای جمعیت، آب و هوای خوب و اقتصاد رو به رشد این ایالت است که لقب بهشت جنوب شرقی را برایش به ارمغان آورده است.
سابقه تمدن انسان در این بهشت بر اساس تحقیقات باستان شناسی به چهارده هزار سال قبل باز می‌گردد. اما تمدن منسجم سرخ‌پوستی را می‌توان از 2000 سال قبل از میلاد در این پهنه ردیابی کرد، اگرچه قبایل بزرگی از سرخ‌پوستان در آغاز قرن شانزدهم میلادی در این منطقه ساکن بودند اما آرام آرام و با رونق تجارت با اروپا به وسیله کاشفان و بعدها حضور پررنگ استعمارگران اسپانیایی و به دنبال آن‌ها ایجاد مستعمره نشینی‌های فرانسوی و انگلیسی، دوره جدیدی از تمدن در این سرزمین شروع به حیات کرد. شاید نطفه حیات فلوریدا در سال 1763 در پاریس در خلال صلحنامه معروف این شهر بین دول درگیر در دنیای تازه شکل گرفت و سکان‌داری بریتانیا‌ها و ورود مهاجران افریقایی‌تبار چهره این سرزمین را به کلی تغییر داد تا در کمتر از نیم قرن بعد، از سال‌های 1817 و 1818 میلادی شاهد یکی از خونین‌ترین کارزارها علیه سرخپوستان شد.
ادامه این روند به قرارداد مهاجرت سرخپوستان در اواسط دهه 30 همان قرن انجامید و سرانجام در سال 1842 پس از هفت سال جنگ و گریز زمینه برای برقراری صلح و آرامش در منطقه فراهم گشت و کمتر از 3 سال بعد فلوریدا به اتحادیه پیوست.
فلوریدا با این که سرزمینی آفتابی محسوب می‌شود اما گاهی خشم طبیعت دامنش را می‌گیرد. این ایالت در سال 1992 میهمان ناخوانده‌ای داشته که میلیون‌ها نفر را بی‌خانمان کرد و بیش از 26میلیارد دلار خسرت به جا گذاشت. این میهمان ناخوانده طوفان آندرو بود که خاطره تلخش هنوز در ذهن امریکاییان نقش بسته است. اگر چه همه ساله طوفان‌ها و گردبادهای ساحلی-اقیانوسی، این ایالت را درمی‌نوردد و متأسفانه همیشه خسارت‌هایی از خود به جای می‌گذارد، اما حادثه آندرو شاید یکی از مخرب‌ترین گردبادها در تاریخ این ایالت محسوب شود.
مرکز ایالت فلوریدا شهر تلاهاسی در شمال غربی این ایالت است که جمعیتی 367 هزار نفری را با احتساب حومه در خود جای داده است. اما بی‌شک بزرگ‌ترین و پرجمعیت‌ترین شهر فلوریدا، میامی است. شهری که به لس‌آنجلس شرق شهرت دارد و یکی از 10 کلانشهر ایالات متحده امریکا محسوب می‌شود. این شهر 6میلیون نفری سابقه‌ای 187 ساله دارد و یکی از مظاهر امریکا مدرن محسوب می‌شود. زیبایی بی‌نظیر آن و تلفیق معماری مدرن با طبیعت که به ساخت آسمان‌خراش‌هایی با نمای اقیانوس منجر شده است، این شهر را پس از نیویورک به دومین مقصد توریستی در شرق ایالات متحده تبدیل کرده است.
میامی به پایتخت کوبایی‌های مقیم ایالات متحده نیز شهرت دارد و بسیاری از مخالفان رژیم کمونیستی کوبا در این شهر ساکن هستند و شبکه‌های رسانه‌ایی برای کشور خود راه‌اندازی کرده‌اند. و از طریق کمپین‌ها و کانون‌های حقوق بشری به مبارزه صلح‌طلبانه در راه اعاده آزادی ملی کوبا ادامه می‌دهند.
ایرانیان نیز نقش پررنگی در این ایالت دارند و در شهرهای مختلف آن حضور یافته‌اند. اما بی‌شک بزرگ‌ترین جامعه ایرانیان فلوریدا را می‌توان در شهر تمپا جستجو کرد که با برگزاری مرتب رویدادها و برنامه‌های گوناگون فرهنگی، هنری و سیاسی از تثبیت اجتماعی بیشتری نسبت به سایر ایرانیان ساکن در دیگر شهرهای این ایالت برخوردار هستند.
بد نیست بدانید که سابقه انجمن دانشجویان ایرانی دانشگاه ایالتی فلوریدا به سال 1998 بازمی‌گردد و این انجمن هم در سال‌های اخیر نقش پررنگی در معرفی مراسم و رویدادهای فرهنگی ایرانیان به دیگر دانشجویان این دانشگاه مهم بازی کرده است.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر