در شامگاه 28 آوریل 1788 با امضای سند استقلال به وسیله نماینده مریلند، این ایالت به عنوان هفتمین عضو اتحادیه ایالت متحده آمریکا بخشی از سرزمین پهناوری شد که آینده جهان را تحت تاثیر خود قرار داد.
ایالت مریلند با 12407 مایل مربع (معادل 32133 کیلومترمربع) مساحت در رتبه چهل و دوم جدول پهناوری ایالتهای پنجاهگانه قرار دارد و امروز خانه حدود 5 میلیون و 828 هزار شهروند ایالات متحده آمریکاست. جمعیتی که رتبه نوزدهم جدول جمعیتی را به این ایالت اختصاص داده است.
وجه تسمیه این ایالت به دربار انگلستان در قرن هفدهم میلادی و زمان سلطنت چارلز اول باز میگردد و به یادبود ملکه فرانسوی تبار وقت «هنریتا ماریا» (همسر چارلز اول که پیرو مذهب کاتولیک بوده و در حمایت از همسرش و سلطنتطلبان در مقابل پارلمانگراها فعالیتهای گستردهای انجام داد) «مریلند» نام گرفت. این اتفاق به سال 1632 میلادی و با امضای قرارداد معروف به منشور 1632 رخ داد.
در خلال سالهای میانی قرن هفدهم آرام آرام مریلند به خانه مهاجران کاتولیک تبدیل شد و بسیاری از محکومان به تبعید به این سرزمین فرستاده شدند. شورش معروف پیورتینها در خلال سالهای 1650 تا 1654 که به سوزانده شدن بسیاری از کلیساهای کاتولیک در جنوب مریلند انجامید، یکی از نمونههای منازعاتی که در این پهنه رخ داده است.
سرانجام با آغاز مبارزه با استعمار، مریلند یکی از سیزده ایالتی بوده که به شورش علیه حکومت بریتانیا پیوست و انقلاب آمریکا طرح انداخت. شورش بالتیمور در 1861 و نبرد خونین آنتیام در هفدهم دسامبر 1862 که خونینترین روز از جنگهای داخلی آمریکا و تمام تاریخ نظامی این کشور با بیش از 23 هزار کشته محسوب میشود در دیگر برگهای تاریخ این ایالت است.
با این حال مریلند با اهدای بخشی از سرزمین خود در سال 1970 به احداث منطقه کلمبیا (واشنگتن دی.سی) در ساحل رودخانه پوتوماک به عنوان پایتخت ایالات متحده آمریکا گمارد.
اگر چه همجواری این ایالت با منطقه کلمبیا (پایتخت آمریکا) به آن ویژگیهای خاصی در تقسیم جمعیت بخشیده است، با این حال همچنان بزرگترین شهر ایالت مریلند، بندر بالتیمور است که تاریخ تاسیس آن به دوران استعماری در سال 1729 باز میگردد که امروز نزدیک 5/2 میلیون آمریکایی در کانتی این شهر سکونت دارند.
آناپولیس که مرکز ایالت در آن واقع شده است نیز از دیگر شهرهای مهم این ایالت محسوب میشود که علاوه بر استقرار پارلمان ایالتی و خانه فرماندار از لحاظ نظامی نیز با وجود آکادمی نیروی دریایی ایالات متحده آمریکا به عنوان یکی از بزرگترین دانشگاههای افسری این کشور حائز اهمیت بالایی در سیستم دفاع ملی آمریکا است.
با آنکه مریلند از ایالتهای ساحل شرقی آمریکا محسوب میشود، اما بیشتر تحت تاثیر آب و هوای قارهای است که برای آن فصول چهارگانه با تابستانهای گرم و زمستانهای سرد و مرطوب به ارمغان آورده است. دمای هوا در مناطق مختلف این ایالت از حداقل 21 درجه فارنهایت هاگراستون برای فصل سرد تا 91 درجه فارنهایت در شهر بالتیمور برای فصل گرم در اداره هواشناسی ایالات متحده به ثبت رسیده است. همین تناسب دما، موقعیت چهارفصل و برخورداری از موقعیت نزدیکی به اقیانوس اطلس شمالی موجب شده است تا شهرهای بسیاری در این ایالت پدید آید که باعث ارتقای ضریب تراکم جمعیت در این ایالت بوده است. تا آنجا که در میان 5 ایالت اولیه آمریکا از لحاظ تراکم جمعیت قرار گرفته است. که اکثریت این ضریب تراکم در حوالی منطقه کلمبیا و شهر بالتیمور متمرکز است.
براساس آخرین سرشماری ایالات متحده آمریکا در سال 2010 میلادی بیش از 66 درصد جمعیت این ایالت را سفیدپوستان تشکیل دادهاند و سیاهپوستان هم با ضریب 29 درصدی در رتبه بعدی قرار دارند، آسیایی تبارها نزدیک به 5/4 درصد و مجموع سرخپوستان، بومیان سرزمینهای شمالی و هاوایی تبارها هم کمتر از یک درصد اهالی این ایالت را تشکیل میدهند.
اقتصاد پویا و رو به رشد در این ایالت که با درآمد ناخالص ملی 257 میلیارد دلاری در حدود کشوری مانند آفریقای جنوبی قرار دارد، خانوادههای این ایالت را به یکی از مرفهترین خانوارهای آمریکایی با درآمد سالانه بالای 69 هزار دلار تبدیل کرده است.
اقتصاد ایالت مریلند بر پایه خدمات عالی طراحی شده و در حوزههای حمل و نقل، بانکداری، گمرکات، صنایع دفاعی، صنایع هوا، فضا، تحقیقات زیست محیطی و علمی، خدمات مربوط به ستادهای دولت فدرال و تامین نیروی انسانی و خدمات آموزشی (دانشگاهی) متمرکز شده است.
با این حال کشاورزی و دامداری علیالخصوص صنایع کشاورزی مبتنی بر تولید مواد لبنی در اقتصاد این ایالت نقش چشمگیری بازی میکند. وجود دشتهای حاصلخیز و قابل کشت وسیع در شمال غرب این ایالت این امکان را فراهم آورده است که شاهد تمرکز صنایع کشاورزی در غرب ایالت مریلند باشیم. از سوی دیگر کارخانههای بزرگی چون لاکهید مارتین به افزایش کارگران مزدبگیر در این ایالت دامن زده است. وجود معادن سرشار علیالخصوص در جنوب شرقی ایالت و امکان بهرهبرداری از آنها را بیش از پیش بر اقتصاد ایالت تاثیر مثبت داشته است.
میزان مالیات در ایالت مریلند پس از نیویورک با 35/11 درصد، کالیفرنیا 30/10 درصد، رود آیلند 9/9 درصد و ورمونت 5/9 درصد در رتبه پنجم با حدود 45/9 درصد است که نشانی از گرانی سطح زندگی در این ایالت دارد. با اینکه به طور متوسط ضریب قیمت حاملهای انرژی در این ایالت از میانگین فدرال ها حدود 6.7 درصد ارزانتر است اما قیمت محصولات خوراکی در مناطق شهری از میانگین فدرال بیش از 21 درصد گرانتر برآورد میشود.
مریلندیها به صورت تاریخی به حزب دمکرات گرایش دارند و در آخرین انتخابات ریاست جمهوری این کشور در نوامبر 2012، ده رای این ایالت در مجلس الکترال به نفع پرزیدنت اوباما محاسبه شد.
مریلند برای ایرانیان هم خانه مناسبی محسوب میشود تا آنجا که پس از جنوب کالیفرنیا که بزرگترین پایگاه حضور ایرانیان در آمریکا شناخته میشود، این ایالت، علیالخصوص مناطق مجاور آن با واشنگتن دی.سی و ویرجینیا دومین سکونتگاه ایرانیان آمریکا است.
نزدیکی به پایتخت آمریکا، مجاورت دانشگاههای معتبر، تمرکز به دلایل فعالیتهای اجتماعی، رسانهای و سیاسی از عمدهترین دلایل حضور ایرانیان در این منطقه محسوب میشود.
چندین فروشگاه ایرانی، رستوران و شمار کثیری از بیزنسهای محلی مربوط به ایرانیان، انتشار چندین نشریه ایرانی از جمله نشریات ایرانیان، تهران پست، ایران تایمز و ... مرکز شبکه خبری صدای آمریکا، بخش فارسی بنگاه سخنپراکنی آمریکا و ... باعث شده است که این منطقه برای طیف کثیری از ایرانیان، علیالخصوص روشنفکران و فعالان سیاسی- اجتماعی به انتخاب مناسبی برای زندگی تبدیل شود.
چهرههای معروفی از ایرانیان در این منطقه زندگی میکنند که در میان آنها میتوان به خانواده پهلوی (شهبانو فرح پهلوی و شاهزاده رضا پهلوی اشاره کرد).
تخمینها نشان میدهد که در هر سه منطقه واشنگتن دی.سی مریلند و ویرجینا چیزی حدود 70 هزار ایرانی سکونت دارند.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر