۱۳۹۲ اردیبهشت ۵, پنجشنبه

ميزوري

بيست و چهارمين امضاي زير اعلاميه استقلال در دهم آگوست 1821 به پيوستن ايالت ميزوري به ايالات متحده آمريکا منجر شد. سرزميني که با شعار «بگذار خوبي مردم، برترين قانون باشد» سالهاست در بين ايالت‌هاي پنجاه‌گانه آمريکا به ايالت «نشانم بده» شهرت يافته است.
ميزوري که بسياري در فارسي آن را به اشتباه ميسوري تلفظ مي‌کنند يکي از ايالت‌‌هاي مرکزي آمريکاست که با گستره پهناوري 69704 مايل مربع (180533 کيلومترمربع) رتبه بيست و يکم جدول پهناوري ايالت‌هاي آمريکا را تصاحب کرده است. ارتفاع بلندترين منطقه اين گستره 69 هزار مايل مربعي در منطقه «تام ساک ماوتن» به نزديک 540 متر از سطح درياهاي آزاد مي‌رسد و در پست‌ترين نقطه نيز در ساحل رودخانه «سنت فرانسيس» از ارتفاعي معادل 70متر از سطح درياهاي آزاد برخوردار است. همين مقايسه ساده نشان مي‌دهد که ميزوري ايالتي با ارتفاع مناسب و جغرافياي معتدل است که مي‌تواند سرزميني مستعد براي زندگي در قلب آمريکا باشد. اگرچه اين ايالت‌ به دليل قرار گرفتن در غرب پايتخت ايالات متحده آمريکا به ايالتي در غرب ميانه شهرت دارد اما در حقيقت از ايالت‌هاي مرکزي آمريکا محسوب شده و با داشتن جمعيتي بيش از 6 ميليون نفر به هجدهمين ايالت پرجمعيت آمريکا مبدل شده است.
تمرکز اصلي جمعيت در دو منطقه اصلي شهرنشين يکي در منتهي‌عليه مرزهاي شرقي ايالت (منطقه سنت لويس) و ديگري منتهي‌عليه مرزهاي غربي آن و شهر کانزاس‌سيتي ديده مي‌شود. با اين حال ايالت ميزوري از لحاظ جغرافياي سياسي به 114شهر و شهرستان مستقل تقسيم شده است که عموم آنها در امتداد بزرگراههاي 55، 70، 35، 79 بنا شده‌اند. با اين‌که مرکز اداري ايالت (Capital) شهر جفرسون‌سيتي در قلب پهنه جغرافيايي اين ايالت مستقر است با ميزباني از دو دانشگاه معروف لينکلن يونيورسيتي و دانشگاه ايالتي ميزوري در حدود 150 هزار نفر جمعيت دارد. اما قلب اقتصادي ايالت ميزوري آن‌چنان که گفته شد در منتهي‌عليه مرزهاي غربي آن در کنار ايالت کانزاس يعني در شهر کانزاس‌سيتي مي‌تپد.
اگرچه تشابه اسم اين شهر با ايالت مجاور براي برخي شائبه تملک آن به وسيله ايالت کانزاس را ايجاد مي‌کند اما حقيقت اينجاست که کانزانس‌سيتي خانه 000/200/2 هزار آمريکايي است که خود را اهل ايالت ميزوري مي‌دانند و اعتقاد دارند که «بگذار خوبي مردم، برترين قانون باشد.»
جالب است بدانيد که کانزاس‌سيتي ميزبان يکي از 12 شعبه بانک مرکزي ايالت متحده آمريکا (فدرال رزرو بانک) مي‌باشد و دفتر مرکزي کمپاني‌هاي قدرتمند و معروف سينماهاي زنجيره‌اي AMC، کمپاني مخابراتي Sprint، بنگاه بزرگ تجاري هالمارک و ... در اين شهر مستقر شده‌اند.
کانزاس‌سيتي با پايتخت کشور نپال (کاتماندو) شهر رمله در اسرائيل و سبياد در اسپانيا قرارداد خواهرخواندگي دارد و با برخورداري از جاذبه‌هاي توريستي مانند تالار اسپرينت سنتر، معبد استقلال، پل برادوي، تالار هنرهاي نمايشي کافمن، موزه و کتابخانه رياست جمهوري هري‌ترومن و ... به يکي از نقاط ديدني در مرکز آمريکا مبدل شده است.
کلان‌شهر سنت‌لويس ديگر منطقه بزرگ شهرنشين این ایالت است که به شهر دروازه‌ شهرت يافته است. شايد به اين دليل که اين شهر براي کاشفان غرب آمريکا به دروازه دست‌رسي آنها به سرزمين‌هاي پهناور و بي‌انتهاي ميانه آمريکا می‌مانسته‌است. سنت‌لويس‌سيتي ما امروزه نزديک به 3 ميليون آمريکايي را در منطقه وسيع شهري خود جا داده است و يکي از برترين تيم‌هاي بيسبال آمريکا (سنت لويس کاردينالز) که طرفداران زيادي دارد در اين شهر خانه دارد. سه دانشگاه معروف واشنگتن، سنت لويس و دانشگاه ايالتي ميزوري در اين شهر شعبه دارند.
اما شايد شهرت شهر سنت‌لويس را بايد مديون داستان هاکلبري‌فين شاهکار مارک‌توان داستان‌نويس آمريکايي قرن 19 دانست که قصه آمريکا در عصر برده‌داري را به تصوير کشيده است.
در حقيقت رودخانه عظيم مي‌سي‌سي‌پي که مرز اين شهر و ايالت الينوي است. در دوران برده‌داري مرز سرزمين‌هاي برده‌دار و سرزمين‌هاي آزاد (ايالت ايلينويز) است که براي بسياري از سياهپوستان به مرز آزادي در آن دوران شهرت داشته است.
شهر سنت‌لويس را شاهکار معماري مدرن آمريکا، «طاق‌نماي گيت‌وي» در مجموعه عظيم يادبود توسعه‌ ملي جفرسون به يکي از شهرهاي ديدني آمريکا مبدل کرده است. اين سازه عظيم که با فرمي منحني شکل (منحني نيمه بيضوي) و با ارتفاع 192 متر در کرانه باختري رودخانه مي‌سي‌سي‌پي احداث شده است. توسط معمار بزرگ آمريکايي، ايرو سارینن طراحي و در سال 1965 ميلادي افتتاح شده است.
يکي از معروف‌ترين بازديد‌کنندگان از اين سازه مدرن معماري آمريکا براي ما ايرانيان نويسنده شهير ايراني، جلال‌آل‌احمد است. که در خاطرات خود از سفر به آمريکا و بازديد از شهر سنت‌لويس به «طاق گيت‌وي» اشاره کرده و به توصيف آن پرداخته است.
ايالت ميزوري اگرچه براي بسياري از آمريکايي‌ها خانه‌اي خوب محسوب شده است،اما به گواه حضور ايرانيان نشان داده است که با استقبال جامعه ايراني براي اسکان و زندگي روبرو نبوده است. با اين‌که جمعيت محدودي ايراني که بيشتر به دلايل تحصيلي به اين ايالت سفر کرده و در آن ساکن شده‌اند وجود دارد اما کمتر پيش آمده است که ايرانيان اين منطقه را براي زندگي و تجارت خود انتخاب کرده باشند. با اين حال جمعيت ايراني ساکن در پهنه اين ايالت در حدود کمتر از 3000 نفر تخمين زده مي‌شود که بيش از نيمي از آنها را جمعيت دانشجويان نسل دوم مهاجران ايراني تشکيل مي‌دهند.
بد نيست بدانيد ايالت ميزوري از لحاظ توليد ناخالص ملي با رقمي نزديک به 195 ميليارد دلار در سال هم‌تراز کشور نفت‌خيز و ثروتمندي مانند امارات متحده عربي درآمد دارد که نقش مهمي در اقتصاد ميانه آمريکا بازي مي‌کند. اين ايالت در حال حاضر توسط يک فرماندار دموکرات اداره مي‌شود اما هر دو کرسي اين ايالت در سناي آمريکا را دو چهره جمهوري‌خواه در اختيار دارند.
با اینکه به لحاظ سنتی میزوری به اردوگاه جمهوری خواهان تعلق دارد و در انتخابات سراسری 2012 آرای الکترال خود را به نفع میت رامنی به کالج انتخاباتی فرستاد، اما در همین انتخابات رشد چشمگیر(44 درصدی) رای دهندگان دموکرات که عموما از نسل جوان آمریکایی بودند و خبر از تغییر موازنه سیاسی در ایالت‌های غرب میانه آمریکا را نوید می‌دهد.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر