۱۳۹۲ اردیبهشت ۵, پنجشنبه

مونتانا

اگرچه از دیرباز این سرزمین پهناور شمالی لقب ایالت گنج را با خود به دوش کشیده است. اما در حقیقت هشتم نوامبر 1889 با امضای اعلامیه استقلال چهل و یکمین ایالت از اتحادیه ایالات متحده آمریکا شد. گنج حقیقی برای سرزمین طلا و نقره...
ایالت مونتانا یکی از ایالت‌های شمال میانه غربی ایالات متحده آمریکا است. سرزمینی پهناور با بیش از 174042 مایل مربع (381156 کیلومترمربع) مساحت که آن را در رتبه چهارم جدول پهناوری ایالات آمریکا قرار داده است. کیلومترها مرز مشترک با کشور کانادا و برخورداری از سرزمین‌های بکر و طبیعت دست نخورده، این قسمت از خاک آمریکا را شایسته لقب ایالت گنج کرده است. سرزمینی که در گذشته‌های دور به سرزمین آسمان پهناور شهرت داشته است.
مونتانا سرزمینی کوهستانی، جنگلی و دارای دشت‌زارهای وسیع است و به همین دلیل بر آن اسم مونتانا برآمده از معنای اسپانیایی کوه گذاشته شده است.
سرزمینی که تنوع زیستی آن موجب شده است تا به مهمترین خانه اسب ماستنگ حیوان بومی شمال قاره آمریکا تبدیل شود.
اگرچه شعار ایالت مونتانا «طلا و نقره» است اما مهمترین فرآورده‌های صنعتی این ایالت را نفت، ذغال سنگ، چوب، معادن سنگ سخت و کشتزارهای وسیع گندم تشکیل می‌دهند. بد نیست یادآوری کنیم که مونتانا به دلیل داشتن پارک‌های جنگلی وسیع و طبیعت دست نخورده یکی از مهمترین مقاصد علاقمندان به اکوتوریسم در شمال غرب محسوب می‌شود. تا آن‌جا که میلیون‌ها توریست هر ساله از یخچال‌های طبیعی، زیستگاه‌های گوسفند کوهی آمریکایی، بنای یادبود ملی میدان جنگ و پارک جنگلی یلواستون و جنگل ملی کاریبو- تارگی در این ایالت دیدن می‌کنند.
همان‌طور که گفته شد نام مونتانا از ریشه کلمه مونتانا به معنای کوهستان در زبان اسپانیولی وام گرفته شده است و در حقیقت به زمان اکتشاف اين سرزمين به وسيله سياحان اسپانيولي باز مي‌گردد که آن را کشور کوهستاني لقب داده بودند. اما تراکم اين کوهستان‌ها بيشتر در جنوب غرب ايالت و در دامنه‌هاي شمالي رشته کوه راکي متمرکز است و در سمت ميانه و شرق ايالت‌ها پهنه‌هاي وسيع جنگلي و کشتزارهاي سرسبز و بارور تشکيل مي‌دهند. نزديکي به عرض‌هاي جغرافيايي شمالي و قرار گرفتن در حاشيه کوهستان‌هاي راکي موجب آن شده است که ايالت مونتانا از آب هوايي چهارفصل و بيشتر سرد برخوردار باشد که ويژگي‌هاي قاره‌اي داشته و مستعد رشد و رونق کشاورزي علي‌الخصوص کشت غلات است.
با اين همه مونتانا يکي از کم‌جمعيت‌ترين ايالت‌هاي آمريکاست و با داشتن کمي بيشتر از يک ميليون نفر جمعيت رتبه 44 جدول جمعيت را بين ايالت‌هاي 50گانه آمريکا تصاحب کرده است. ضريب رشد جمعيت در اين ايالت در حدود 1.6 درصد است که از ميانگين رشد جمعيت فدرال کمي بيش از 0.4 درصد پايين‌تر قرار دارد.
اگرچه اکثر ساکنين ايالت مونتانا را با ضريب 79/92 درصد سفيدپوستان تشکيل مي‌دهند اما سرخپوستان بومي هم با 36/7 درصد در رتبه دوم قرار دارند. گروه‌هاي کوچک‌تري از مهاجرين آفريقايي‌تبار، آسيايي‌تبار و لاتين‌تباران هم تکميل‌کننده ضريب جمعيتي اهالي ايالت مونتانا هستند.
اگرچه بيش از 90 درصد وسعت اين ايالت براساس جمعيت متوسط کمتر از 25 نفر در هر مايل مربع طبقه‌بندي شود اما در منطقه شهري هلنا (مرکز ايالت) و بيلينگز در جنوب ايالت مونتانا مناطق عمده شهري و پرجمعيت اين ايالت محسوب مي‌شوند.
شهر بيلينگز با جمعيتي 160 هزار نفري رتبه نخست پرجمعيت‌ترين شهر ايالت را داراست و در مسير دو بزرگراه بين ايالتي 90 و 94 قرار گرفته است. شايد مهمترين دليل تأسيس اين شهر را بتوان قرار گرفتن آن در حاشيه رودخانه يلواستون دانست.
شهر بيلينگز در ارائه خدمات توريستي و مديريت منابع مالي در اقتصاد ايالت مونتانا نقش حياتي ايفا مي‌کند. اقتصادي که با داشتن درآمد ناخالص داخلي 33 ميليارد دارايي جداي از صنايع نفت و ذغال‌سنگ، بيشتر به تجارت‌هاي خرد و اقتصادهاي خانواده محور در ايالت مونتانا تکيه کرده است.
اما شهر هلنا که در دامنه‌هاي رشته کوه راکي واقع است و خانه هفتاد و چهار هزار آمريکايي است علاوه بر آنکه به عنوان مرکز ايالت و محل قرارگيري مجلسين نمايندگان و سنا، خانه فرماندار را هم در خود جا داده است، به دليل برخورداري از آب و هواي چهارفصل و علي‌الخصوص زمستان‌هاي زيبا اما بسيار بسيار سرد که درجه هوا در آن به طور متوسط در سردترين زمان (فوريه) به 42- فارنهايت (41-) سانتي‌گراد مي‌رسد، به نوبه خود از مناطق ديدني شمال غرب در ايالات متحده آمريکا شناخته مي‌شود. اين شهر که از سابقه‌اي طولاني در سيستم مالي ايالت برخوردار است. مرکز فعاليت‌هاي ايالتي، سيستم بانکداري مونتانا و خانه چندين شرکت معتبر صنعتي محسوب مي‌شود.
دانشگاه مونتانا UMM در شهر ميسولا واقع است و بيش از 13 هزار دانشجو را همه ساله با کادر علمي 700 نفره خود و با برخورداري از پشتوانه 123 ميليون دلار دارايي‌اش تربيت مي‌کند.
در ايالت مونتانا ايرانيان زيادي زندگي نمي‌کنند، اما يک انجمن دانشجويي فعال در این ایلت وجود دارد که در ساماندهی برخی مناسبت‌های ایرانی نیز کوشاست. شاید یکی از دلایل عدم علاقه ایرانیان به این منطقه را بتوان به آب و هوای سرد آن مربوط دانست.
به هر روي نزديکي اين ايالت به مرزهاي کانادا و منابع طبيعي سرشار و معادن گرانبها در اين ايالت مونتانا را به راستي به ايالت گنج در شمال آمريکا تبديل کرده است.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر